Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy (to dzisiaj!), przypominam Wam moje ulubione przepisy ;)
Po 1: Najłatwiejsze ciasto na pizzę, które na blogu pojawiło się całkiem niedawno. Nie wymaga zagniatania (co jest jego największym plusem!), jest bardzo proste i wyjdzie nawet początkującym kucharzom. Bardzo szybko się piecze, a ciasto wychodzi cienkie i chrupiące. Przepyszne!!
Przepis znajdziecie tutaj: http://silasmaku.blogspot.com/2014/01/najatwiejsze-ciasto-na-pizze.html
Po 2: Pyszne ciasto na pizzę, które wałkuje się na kaszy manny, a nie mące dzięki temu ciasto się nie ściąga i w bardzo prosty sposób, można uzyskać cienki placek. A przy tym jest naprawdę pyszne i chrupiące! Ciasto nawet po upieczeniu jest bardzo jasne, ale zupełnie mu to nie przeszkadza.
Spróbujcie tego przepisu, jeśli jeszcze go nie znacie!!
Przepis znajdziecie tutaj: http://silasmaku.blogspot.com/2013/02/najlepsze-ciasto-na-pizze.html
Po 3: Leżakujące ciasto przez noc w lodówce, które było chyba jednym z pierwszych, z którego skorzystałam. Ciasto jest o tyle kłopotliwe, że ze wszystkich tu podanych wymaga najwięcej czasu. Ciasto z tego przepisu wychodzi pyszne, cienkie, dla mnie trochę za bardzo chrupiące. Pamiętajcie, że po leżakowaniu, ciasto przed wałkowaniem musi dwie godziny postać w temperaturze pokojowej.
Przy każdym przepisie na ciasto, znajdziecie również przepis na pomidorowy sos. Możecie także skorzystać z przepisu na prosty sos pomidorowy, który znajdziecie tu: http://silasmaku.blogspot.com/2013/09/prosty-sos-pomidorowy.html i zrobić sos ze świeżych pomidorów.
A jaka jest Wasza ulubiona pizza?
Macie jakieś sprawdzone przepisy, które warto wypróbować :) Bardzo chętnie z nich skorzystam!
Wspaniała!
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona to pizza bianca z karczochami i anchois.
I ciągle przegapiam dzień pizzy...
Ja najbardziej lubię mozzarellę i świeżą rukolę :)
UsuńAle która?
OdpowiedzUsuńBaaaardzo apetyczne Twoje pizze. Zapraszam na moją ulubioną - z owocami morza I szparagami http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/02/pizza-z-owocami-morza-szparagami/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Danusia
Danusiu, bardzo dziękuję. Chętnie wypróbuję Twój przepis :) Pozdrawiam!
UsuńCiasto na pizze to ważna rzecz, ale dla mnie najbardziej w pizzy domowej liczą się dodatki - ma być na bogato :)
OdpowiedzUsuńA ja wręcz odwrotnie- najbardziej lubię minimalizm :))
UsuńU mnie sobotni obiad rozbrzmiewał pomrukami dzieciaków z małymi pizzerinkami w ręku:) O wczorajszym - zapomniałam:)
OdpowiedzUsuńTo musiała być dla nich frajda!! ;)
UsuńJestem rasowym pizzożercą. Oczywiście tej domowej.
OdpowiedzUsuńP.S. Bardzo smakowity jest Twój blog i przepiękne zdjęcia. Gdyby można było jeść oczami....
Bardzo serdecznie dziękuję za tak miłe słowa ;)) Częstuj się proszę!
Usuń