siła smaku

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

14


Tak jak pisałam już na fb siły smaku, smak pasty jajecznej bardzo mocno kojarzy mi się z wiosną! Najprawdopodobniej to 'wina' szczypiorku, który w takiej ilości bardzo intensywnie podkreśla smak jajek. Żeby nie było nudno i standardowo, pastę wzbogaciłam suszonymi pomidorami (ale nie takimi z oliwy).
Ważne jest dla mnie również ugotowanie jajek- najbardziej lubię, kiedy środek żółtka nie jest do końca ścięty- wówczas pokrojone jajka o wiele łatwiej rozgnieść na pastę!

A jakie są Wasze wiosenne smaki?
:)



SKŁADNIKI:

  • 3 jajka ugotowane na twardo (wskazówki w opisie)
  • 4 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 1,5 łyżeczki musztardy 
  • łyżeczka śmietany
  • sól, świeżo mielony pieprz (używam wersji młotkowanego pieprzu z kolendrą)
Jajka obrać i drobno pokroić. W misce wymieszać  jajka z pokrojonym szczypiorkiem, dodać musztardę, śmietanę i przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać, ucierając zewnętrzną stroną łyżki, aby uzyskać strukturę pasty. Na końcu wmieszać pokrojone suszony pomidory.
Pasta najlepiej smakuje, kiedy smaki się przegryzą, więc przed podaniem warto schować ją do lodówki na około 20 minut. Jeśli chcecie ją przechowywać, przełóżcie pastę do szczelnego pojemnika, możecie ją wówczas jeść nawet na drugi dzień.

Inne warianty:
- zamiast pomidorów suszonych możecie dodać kapary lub oliwki

14 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Lubię pastę jajeczną, ale nigdy nie łączyłam jej z suszonymi pomidorami, ciekawi mnie jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez dodanie suszonych pomidorów pasta ma ostrzejszy smak, więc nie trzeba dodawać tyle soli. Dzięki pomidorom nie jest mdła ;)

      Usuń
  2. Anonimowy29.4.14

    skąd masz te kokilki? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostałam w prezencie na Boże Narodzenie, ale są z Duki ;)) bardzo mi się podobają!! W tej kolekcji są chyba pastelowe ;)

      Usuń
  3. O ja! Aga a za mną właśnie od rana chodziła pasta z jajek. Koniec końców zjadłam jajko na miękko z bagietką czosnkową.

    Przepis zapisuje:)

    Pozdrowienia majowe:) Di

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio zjadłam na półmiękko i od tego czasu znowu za mną chodzi ;) Również pozdrawiam (pomajówkowo) ;))

      Usuń
  4. Bardzo lubię pasty z jajek i uwielbiam suszone pomidory!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka pasta jest pyszna :P Uwielbiam jeść na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam robiłam i zjadłam pół słoika z pomidorami. Bardzo dobra pasta, zajadałyśmy się w pracy z dziewczynami:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna ta pasta! Idealna na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy