Sezon na szparagi w pełni! Dziś w wersji obiadowej z indykiem i kozim serem. Przepyszne połączenie! Ja podałam z makaronem, ale równie dobrze będzie pasować ryż, kuskus czy inne kasze albo bardzo standardowo z ziemniaczanym puree. Kozi ser i szparagi to pomysł Ani ze Strawberries from Poland! Dla mnie idealne ;)
(na 2 porcje)
- ok. 30 dag filetu z indyka
- 6-8 łodyg szparagu
- 2 łyżki koziego sera
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa
Filet pokroić na eskalopki (małe kotleciki). Można je lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem i usmażyć na oliwie na rumiano. Szparagi umyć i osuszyć, odłamać zdrewniałą część (szparag sam się złamie w odpowiednim miejscu po lekkim ugięciu). Pokroić na mniejsze części (ok. 3-4 cm) i odcinając czubki (trzeba je dodać na końcu, bo inaczej się rozpadną). Szparagi dodać na patelnię do indyka, dolać 2-3 łyżki wody (ja używam tej z gotowania makaronu, bo ma skronie i przez to sos nie jest wodnisty) i 2 łyżki śmietany. Dokładnie wymieszać i pozostawić na ogniu przez ok. 7 minut, aż szparagi zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Kiedy łodygi będą już prawie miękkie, dodać kwiaty szparagów i dusić jescze przez około 2 minuty. Na koniec dodać łyżkę koziego sera i wymieszać cały sos. Podawać z ulubionymi dodatkami (jw.), wykładając na wierzchu trochę koziego sera.
Smacznego!
Zawsze bałam się gotować szparagi, nie wiem czemu, ale boję się, że zrobię z nimi coś nie tak i zepsuję całe danie ;) Może ten przepis mnie ośmieli, poważnie się do niego przymierzam :)
OdpowiedzUsuńNie ma się czego bać ;) Szparagi są mało wymagające i ciężko je zepsuć! Ale kiedyś też miałam pewne obawy ;) Proponuję może zacząć od upieczenia szparagów, np tak jak tu: http://silasmaku.blogspot.com/2014/05/szparagi-pieczone-w-boczku.html
UsuńA następnie spróbować sosu ;)
Ściskam i powodzenia!!
pięknie to danko wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! To prawda, wyszło przepysznie!!
Usuńjak tu smacznie!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję ;)) !! jak mi miło!
UsuńBosko wygląda! Idealnie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWięc musisz koniecznie spróbować ;)) !
UsuńWspaniałe połączenie! Smakowite!
OdpowiedzUsuńTO prawda ;) Wyszło bardzo smacznie :) Połączenie szparagów i koziego sera jest naprawdę trafionym pomysłem Ani ze SFP ;)
UsuńOj, to musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńo tak ;)!
UsuńTo MUSI byc pyszne Aga :) Nie ma innej opcji :))
OdpowiedzUsuńSciskam mocno :)
Również ściskam Maju! ;)
Usuńmmm... z pewnością bym się skusiła
OdpowiedzUsuńPolecam ;)) Warte skuszenia!
Usuń