siła smaku

Indyk ze szparagami i kozim serem

16

Sezon na szparagi w pełni! Dziś w wersji obiadowej z indykiem i kozim serem. Przepyszne połączenie! Ja podałam z makaronem, ale równie dobrze będzie pasować ryż, kuskus czy inne kasze albo bardzo standardowo z ziemniaczanym puree. Kozi ser i szparagi to pomysł Ani ze Strawberries from Poland! Dla mnie idealne ;)


SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)

  • ok. 30 dag filetu z indyka
  • 6-8 łodyg szparagu
  • 2 łyżki koziego sera
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa
Filet pokroić na eskalopki (małe kotleciki). Można je lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem i usmażyć na oliwie na rumiano. Szparagi umyć i osuszyć, odłamać zdrewniałą część (szparag sam się złamie w odpowiednim miejscu po lekkim ugięciu). Pokroić na mniejsze części (ok. 3-4 cm) i odcinając czubki (trzeba je dodać na końcu, bo inaczej się rozpadną). Szparagi dodać na patelnię do indyka, dolać 2-3 łyżki wody (ja używam tej z gotowania makaronu, bo ma skronie i przez to sos nie jest wodnisty) i 2 łyżki śmietany. Dokładnie wymieszać i pozostawić na ogniu przez ok. 7 minut, aż szparagi zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Kiedy łodygi będą już prawie miękkie, dodać kwiaty szparagów i dusić jescze przez około 2 minuty. Na koniec dodać łyżkę koziego sera i wymieszać cały sos. Podawać z ulubionymi dodatkami (jw.), wykładając na wierzchu trochę koziego sera.
Smacznego!

16 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Zawsze bałam się gotować szparagi, nie wiem czemu, ale boję się, że zrobię z nimi coś nie tak i zepsuję całe danie ;) Może ten przepis mnie ośmieli, poważnie się do niego przymierzam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się czego bać ;) Szparagi są mało wymagające i ciężko je zepsuć! Ale kiedyś też miałam pewne obawy ;) Proponuję może zacząć od upieczenia szparagów, np tak jak tu: http://silasmaku.blogspot.com/2014/05/szparagi-pieczone-w-boczku.html
      A następnie spróbować sosu ;)
      Ściskam i powodzenia!!

      Usuń
  2. pięknie to danko wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! To prawda, wyszło przepysznie!!

      Usuń
  3. Bosko wygląda! Idealnie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc musisz koniecznie spróbować ;)) !

      Usuń
  4. Wspaniałe połączenie! Smakowite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TO prawda ;) Wyszło bardzo smacznie :) Połączenie szparagów i koziego sera jest naprawdę trafionym pomysłem Ani ze SFP ;)

      Usuń
  5. Oj, to musi smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To MUSI byc pyszne Aga :) Nie ma innej opcji :))

    Sciskam mocno :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm... z pewnością bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy