siła smaku

Lemoniada bazyliowa

23


Korzystając z chwilowego słońca, muszę wreszcie podzielić się z Wami przepisem na bazyliową lemoniadę. Obawiam się, że jeśli nie zrobię tego teraz, przez najbliższę kilka dni nie znajdę okazji i będę zmuszona pisać Wam o bardzo orzeźwiającej lemoniadzie podczas kolejnej burzy ;)
(na pogodę narzekałam ostatnio, więc dziś sobie daruję)

Pierwszy raz spotkałam się z nią w MOMU.Gastrobar na Wierzbowej i od tego czasu przygotowuję ją w domu. Trochę mi zajęło, aby dopracować przepis do takiego smaku, jaki najbardziej lubię, ale myślę, że poniższe proporcje i Wam przypadną do gustu ;)
Jeśli jeszcze nie próbowaliście, serdecznie Wam polecam!!
Jeśli macie dla mnie jakiś przepis na 'niestandardową' lemoniadę- to koniecznie zostawcie mi w komentarzu!! ;) Będę wdzięczna!


SKŁADNIKI:
  • 2 cytryny
  • mały pęczek bazylii (ja używam ok. 12 średnich listków)
  • 1 litr wody
  • 2-3 łyżki cukru
Cytryny przekroić na ćwiartki i obrać ze skórki. Przełożyć do miski, dodać bazylię, cukier i łyżkę wody. Za pomocą blendera (najlepiej kielichowego) zmiksować cytryny z bazylią i cukrem na gładki syrop. Zawartość przelać do dzbanka i rozcieńczyć wodą. W razie konieczności dosłodzić i energicznie wymieszać.
Przed podaniem dobrze schłodzić.

Wersja bez blendera:
Jeśli nie macie/nie chcecie korzystać z blendera, sok z cytryny możecie wycisnąć do dzbanka, dodać drobno poszatkowaną bazylię, cukier i część wody i energicznie mieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Tak przygotowany syrop należy również rozcieńczyć wodą i schłodzić przed podaniem.






23 komentarze: Leave Your Comments

  1. świetny blog, widzę tu dużo ciekawych przepisów do wytestowania <3 obserwuję i zachęcam do tego samego, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i czekam na wiadomość, kiedy coś wypróbujesz ;))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziekuję :) To prawda bazylia nadaję bardzo shrekowego koloru ;))

      Usuń
    2. właśnie myślałam co mi przypomina ten kolor - masz rację dokładnie jak Shrek :D

      Usuń
    3. To było moje pierwsze skojarzenie!! :)

      Usuń
  3. Ja od siebie dodałabym jeszcze jedną pomarańczę i limonkę ,kostki lodu i kilka listków mięty ,ale cytrynowa też smaczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie cytrusowo - bazyliowe połączenie również musi być pyszne! dziękuję za inspiracje :))

      Usuń
  4. muszę ją wypróbować choćby z czystej ciekawości :P

    Buziaki Aguś !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daguś zapraszam do mnie na lemoniadę ;**
      Ściskam!

      Usuń
  5. Ależ energetyczne kolorki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealne kiedy za oknem nie do końca letnie :)

      Usuń
  6. Piękny i inspirujący blog! Dzisiaj zrobiłam lemoniadę i była przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę!!! ;)) W takim razie zapraszam częściej ;)

      Usuń
  7. Piękny kolor! Dodatek bazylii - rewelacja! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy5.7.14

    Czy można bazylię zastąpić miętą? - babcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można, tylko wówczas to już nie będzie lemoniada bazyliowa, a lemoniada miętowa ;) Można też zamiast ziół dodać maliny, truskawki albo arbuza i modyfikować ten przepis na wiele sposobów ;)

      Usuń
  9. Świetny pomysł na lemoniadę, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealna na upały!! Bardzo orzeźwiająca ;) Spróbuj koniecznie!

      Usuń
  10. Super kolorek! Na pewno tego lata ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł, kocham bazylię i jej zapach, ta lemoniada musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy30.4.15

    Lemoniada właśnie się chłodzi :)
    Marzena

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy