Przygotowanie ciasta zajmie Wam chwilę, więc reszte wolnego czasu możecie spędzić na błogim lenistwie ;)
SKŁADNIKI:
- 125 g miękkiego masła
- 8 płaskich łyżek białego cukru (możecie zastąpić go miałkim brązowym)
- 10 łyżek mąki
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. pół szklanki malin
- dwie łyżki płatków migdałowych
- dwie płaskie łyżki brązowego cukru
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc dobrze je wyjąć wcześniej.
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem (8 łyżek). (Ja wiecznie zapominam o tym, żeby masło wyjąć wcześniej z lodówki, w związku z tym ucieram je najpierw bez cukru, ale dodaję dwie krople ciepłej (nie gorącej!) wody. Dzięki temu masło szybciej się ociepla i ładnie miksuje. Nigdy jeszcze nie zaszkodziłam tym wypiekom, ale lepiej uważać i robić to bardzo ostrożnie!).
Do masy maślanej dodawać po jednym jajku, ciągle miksując do całkowitego połączenia z masą. (jedno jajko po drugim). Mąkę przesitkować, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać do ciasta i wymieszać szpatułką (albo łyżką). Formę nasmarować masłem i wysypać mąką, bułką tartą, otrębami lub pokruszonymi herbatnikami. Można też wyłożyć ją papierem do pieczenia (za którym ja nie przepadam, delikatnie mówiąc ;)). Ciasto przełożyć do formy (jest naprawdę gęste) i wygładzić równomiernie wierzch. Na cieście rozłożyć owoce, posypać brązowym cukrem i płatkami migdałowymi.
Piec w temp. 180 st. C. przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka (po upieczeniu wbić w ciasto wykłaczkę i sprawdzić, czy po wyjęciu patyczek jest suchy).
Przestudzone ciasto pokroić w kwadraty (o ile wytrzymacie do tego czasu, bo zapach jest obłędny, ja nie wytrzymałam ;)
Smacznego!
Wow, wygląda obłędnie <3 Piękne ciasto - muszę takie zrobić! :P
OdpowiedzUsuńi koniecznie daj znać jak wyszło ;)) ściskam!
Usuńlubię taki wierzch właśnie robić, jak nie chce mi się robić kruszonki:)
OdpowiedzUsuńDokładnie mam to samo ;) prawie jak kruszonka, a ile mniej pracy ;)) widzę, że się rozumiemy!! ;D
UsuńPieczenie takiego ciacha to chwila relaksu :D
OdpowiedzUsuńTo prawda ;) Idealne na letnie popołudnie!
UsuńWygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńBloge lenistwo a pozniej zajadanie sie tym pysznym ciastem... czego wiecej trzeba? :) Wyglada wspaniale Agus :)
OdpowiedzUsuńUsciski.
Maju serdecznie dziękuję ;) Mi też nic więcej nie trzeba!
UsuńŚciskam!
Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na sam widok:)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńPiękność!
OdpowiedzUsuńUwielbiam letnie ciasta.
Nic tak dobrze ich nie uzupelnia jak świeże owoce ;))
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńSo look so yummy! Have an amazing day. :)
OdpowiedzUsuńI AM ALSO ON: Instagram @kennydaily, Bloglovin and Facebook
xoxo;
What Kenny Hearts a Fashion and Home Design Blog
Thank You so much!! :))
UsuńNajprostsze ciasta są zazwyczaj najlepsze. uwielbiam połączenie malin i migdałów :)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam ;))
UsuńU mnie wyszło super…choć migdały się nieco spiekły…no i wytrwało tylko jeden dzień…;p
OdpowiedzUsuńU mnie też długo nie wytrwało, szczególnie dobrze poszło nam jeszcze ciepłe :)) Będę myśleć o tym bezglutenowym przepisie :) Pozdrawiam!
UsuńWygląda fantastycznie. I z moimi ulubionymi malinami. Pycha!
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam ;))!
UsuńWygląda obłędnie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!
OdpowiedzUsuńBardzi dziękuję i na pewno odwiedzę! ;))
UsuńWitam! Wspaniałe ciasto! :) zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Chętnie zapoznam się z zasadami ;))
UsuńPrześliczne to ciasto ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)))
UsuńTo ciasto prezentuje się fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale prezentuje się to ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Z owocami idealnie sprawdzają się te najprostsze smaki :))
Usuń