siła smaku

Malinowe ciasto z płatkami migdałowymi

36
Ciasto upiekłam trochę z lenistwa ;) Wiedziałam, że maliny, które przyniosłam do domu, po całym dniu leżenia na pełnym słońcu nie wytrzymają zbyt długo, a zupełnie nie miałam ochoty na szukaniu bardziej ambitnego przepisu! To ciasto nie wymaga wagi, bazuje na przepisie na 10 łyżek (klik). Owoce tym razem ułożyłam na wierzchu, żeby z brązowego cukru i migdałowych płatków zrobić chrupiacy wierzch, który idealnie uzupełnia biszkoptowe wnętrze (ale przepis na to ciasto to nie przepis na biszkopt! o biszkopcie idealnym pisałam tu.)
Przygotowanie ciasta zajmie Wam chwilę, więc reszte wolnego czasu możecie spędzić na błogim lenistwie ;)


SKŁADNIKI:
  • 125 g miękkiego masła
  • 8 płaskich łyżek białego cukru (możecie zastąpić go miałkim brązowym)
  • 10 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. pół szklanki malin
  • dwie łyżki płatków migdałowych
  • dwie płaskie łyżki brązowego cukru
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc dobrze je wyjąć wcześniej.
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem (8 łyżek). (Ja wiecznie zapominam o tym, żeby masło wyjąć wcześniej z lodówki, w związku z tym ucieram je najpierw bez cukru, ale dodaję dwie krople ciepłej (nie gorącej!) wody. Dzięki temu masło szybciej się ociepla i ładnie miksuje. Nigdy jeszcze nie zaszkodziłam tym wypiekom, ale lepiej uważać i robić to bardzo ostrożnie!).
Do masy maślanej dodawać po jednym jajku, ciągle miksując do całkowitego połączenia z masą. (jedno jajko po drugim). Mąkę przesitkować, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać do ciasta i wymieszać szpatułką (albo łyżką). Formę nasmarować masłem i wysypać mąką, bułką tartą, otrębami lub pokruszonymi herbatnikami. Można też wyłożyć ją papierem do pieczenia (za którym ja nie przepadam, delikatnie mówiąc ;)). Ciasto przełożyć do formy (jest naprawdę gęste) i wygładzić równomiernie wierzch. Na cieście rozłożyć owoce, posypać brązowym cukrem i płatkami migdałowymi.
Piec w temp. 180 st. C. przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka (po upieczeniu wbić w ciasto wykłaczkę i sprawdzić, czy po wyjęciu patyczek jest suchy).
Przestudzone ciasto pokroić w kwadraty (o ile wytrzymacie do tego czasu, bo zapach jest obłędny, ja nie wytrzymałam ;)
Smacznego!

36 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Wow, wygląda obłędnie <3 Piękne ciasto - muszę takie zrobić! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i koniecznie daj znać jak wyszło ;)) ściskam!

      Usuń
  2. lubię taki wierzch właśnie robić, jak nie chce mi się robić kruszonki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie mam to samo ;) prawie jak kruszonka, a ile mniej pracy ;)) widzę, że się rozumiemy!! ;D

      Usuń
  3. Pieczenie takiego ciacha to chwila relaksu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda ;) Idealne na letnie popołudnie!

      Usuń
  4. Bloge lenistwo a pozniej zajadanie sie tym pysznym ciastem... czego wiecej trzeba? :) Wyglada wspaniale Agus :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maju serdecznie dziękuję ;) Mi też nic więcej nie trzeba!
      Ściskam!

      Usuń
  5. Aż ślinka cieknie na sam widok:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękność!
    Uwielbiam letnie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic tak dobrze ich nie uzupelnia jak świeże owoce ;))

      Usuń
  7. Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Najprostsze ciasta są zazwyczaj najlepsze. uwielbiam połączenie malin i migdałów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie wyszło super…choć migdały się nieco spiekły…no i wytrwało tylko jeden dzień…;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też długo nie wytrwało, szczególnie dobrze poszło nam jeszcze ciepłe :)) Będę myśleć o tym bezglutenowym przepisie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Wygląda fantastycznie. I z moimi ulubionymi malinami. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda obłędnie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzi dziękuję i na pewno odwiedzę! ;))

      Usuń
  12. Witam! Wspaniałe ciasto! :) zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Chętnie zapoznam się z zasadami ;))

      Usuń
  13. Prześliczne to ciasto ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To ciasto prezentuje się fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniale prezentuje się to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Z owocami idealnie sprawdzają się te najprostsze smaki :))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy