siła smaku

Owsiane ciasto z porzeczkami

39

Idealne, letnie ciasto! Owsiane słodkie ciasto z porcją kwaskowych owoców sprawdzi się idealnie w każdą letnią pogodę. Dodatkowo możecie je zabrać na wakacyjny piknik, o czym pisałam tu. Przepis na podstawie tego od Liski (tutaj), z moimi zmianami. 


SKŁADNIKI:
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 60 g brązowego cukru
  • 70 g płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 1 (małe) jajko
  • szklanka porzeczek (ja użyłam czerwonych i białych)
  • cukier puder (do posypania)
Wszystkie składniki (mąkę, masło, brązowy cukier, płatki owsiane i jajko) przełożyć do miski i zagnieść ciasto (jak kruche). Ciasto powstanie grudkowate i dosyć miękkie. Ciasto odłożyć do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie porzeczki opłukać, wysuszyć i przebrać. Formę - 28 cm max (najlepiej do tarty, ale może być też zwykła tortownica) wyłożyć 2/3 ciasta, na wierzchu ułożyć owoce. Pozostałą część ciasta pokruszyć na owoce, tworząc coś w rodzaju kruszonki. 
Piec w temp. 180 st. C przez około 35 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przed podaniem wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!




Porzeczkowo mi 2014


39 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Jak zwykle zachwycające zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za miłe słowa ;)) ściskam!

      Usuń
  2. To gdzie mieszkasz? Mam wpaść w porze obiadowej? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bemowo czeka z otwartymi ramionami i zastawionymi stołami ;) (chociaż dziś tylko (idealny na upały :P) krupnik) :(

      Usuń
  3. Bardzo apetyczne ciasto, z chęcią wypróbuję przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj mi znać jak już upieczesz ;))

      Usuń
  4. Ależ cudnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ;)) I równie pysznie smakuje!

      Usuń
  5. piękne zdjecia, a na nich jeszcze cudowniejsza tarta! biorę w ciemno....hmmm, przecież to musi smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie!! Zaprszam do częstowania ;)

      Usuń
  6. rzeczywiście idealne! zrobię podobne z jeżynami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak sprawdziły się jeżyny ;))

      Usuń
  7. Anonimowy30.7.14

    Agnieszko, mogę użyć płatków owsianych górskich?
    Zrobiłam to ciasto z górskimi płatkami, które wcześniej zalałam wrzątkiem. Wyszło mokre, więc chyba coś przekombinowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że górskie mogą być, ale już bez namaczania. Po prostu wsypałabym je (suche) do ciasta. Spróbuj jeszcze raz i koniecznie daj znać ;))

      Usuń
  8. Rewelacja, to ciasto ma wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o jaciee, wspaniale się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne zdjęcia!
    W tym roku i ja pokochałam porzeczki w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuje :)) Ja zakochałam się już dawno temu ;))

      Usuń
  12. Tym ciastem może odczaruję porzeczki....

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda tak zachęcająco, że pewnie je upiekę, bo mam porzeczki, więc ... Kusi, kusi swoim wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiecz i koniecznie daj znać jak Wam smakowało ;)) Pozdrawiam!

      Usuń
  14. zrobiłam!:) ciasto jest przepyszne, moje smaki :) użyłam płatków górskich bo akurat takie zalegają w mojej szafce przeważnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę, że smakowało ;) Pozdrawiam serdecznie!!

      Usuń
  15. Szkoda, że lato się kończy i nie można będzie już piec takich cudownych, owocowych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo to prawda :( też mi robi się przykro na tę myśl, ale wszystkie owoce wrócą za rok!! Ściskam!

      Usuń
  16. Anonimowy23.6.17

    A czy mogę do tego ciasta użyć truskawek?

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy23.6.17

    czy pieczemy z termobigiem czy gora doł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pieke góra dol, ale duzo zależy od piekarnika :)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy