siła smaku

Batoniki owsiane bez pieczenia

35

---


Spodobają się Wam te batoniki, bo przygotowania zajmują chwilę, a najważniejsze, że nie trzeba ich piec. Są idealne na przekąskę do pracy lub szkoły, łatwo je zabrać i przechowywać. W szczelnym pojemniku wytrzymają około tygodnia czy dwóch, więc od razu przygotujcie większą partię!!



SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mieszanych orzechów (ja użyłam słonecznika, migdałów (ze skórką), wiórek kokosowych)
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny (pokrojonej)
  • 60 g masła
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 5 łyżek brązowego cukru

Płatki owsiane wymieszać z ziarnami i suszonymi owocami (możecie oczywiście użyć innej mieszanki niż ja, ważne jest aby owoców i ziaren była w sumie szklanka). 
Miód, masło i cukier rozpuścić w garnku, zagotować i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty, aż powstanie lekko gęsty syrop. Rozpuszczone składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać. 
Formę (u mnie o wymiarach x cm) wyłożyć papierem do pieczenia (lub śniadaniowym) i wyłożyć masę. Za pomocą łyżki, rozprowadzić całą mase równo w naczyniu i dokładnie ugnieść. Naczynie wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Przed krojeniem masę 'ocieplić' w temp. pokojowej, wystawiając wcześniej z lodówki. Po ok. 10 minutach od wyjęcia masa staje się bardziej miękka i o wiele latwiej ją pokroić.
Smacznego!

35 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Podobają się, to mało powiedziane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie batoniki czekoladowe będą w piątek na blogu. Za to już dziś chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladowe? Mmmm ;)) Koniecznie podeślij mi przepis! ;))

      Usuń
  3. Uwielbiam takie zdrowe i domowe przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio tylko takie przygotowuję ;))

      Usuń
  4. Stworzone na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! Poza domem są niezastąpione :)

    OdpowiedzUsuń
  6. coś czuję, że w weeknd odpalę piekarnik i zrobię takie batoniki, przekonałaś mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hania, tak jak napisałam one nie potrzebują piekarnika ;) spodobają Ci się ;))

      Usuń
  7. super batoniki i można zabrać "na wynos" na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Są po prostu cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię podobne, moje dziecko je uwielbia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię!! Ja też je bardxzo lubię ;)

      Usuń
  10. O rany! Jak świetnie wyglądają :) Muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda i co, zrobiłaś?? Koniecznie daj mi znać !! ;)

      Usuń
  11. Bardzo smakowite i zdrowe słodycze!

    OdpowiedzUsuń
  12. Poczęstowałabym się, bo u mnie akurat czas na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Już je kocham.Zawsze cierpię z powodu braku przekąsek.

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne:) zabrałabym takie ze sobą do pracy. Świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  15. prezentuje się naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Genialne w swej prostocie-bez wątpienia przepyszna przekąska:-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy