---
Spodobają się Wam te batoniki, bo przygotowania zajmują chwilę, a najważniejsze, że nie trzeba ich piec. Są idealne na przekąskę do pracy lub szkoły, łatwo je zabrać i przechowywać. W szczelnym pojemniku wytrzymają około tygodnia czy dwóch, więc od razu przygotujcie większą partię!!
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mieszanych orzechów (ja użyłam słonecznika, migdałów (ze skórką), wiórek kokosowych)
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny (pokrojonej)
- 60 g masła
- 4 łyżki płynnego miodu
- 5 łyżek brązowego cukru
Płatki owsiane wymieszać z ziarnami i suszonymi owocami (możecie oczywiście użyć innej mieszanki niż ja, ważne jest aby owoców i ziaren była w sumie szklanka).
Miód, masło i cukier rozpuścić w garnku, zagotować i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty, aż powstanie lekko gęsty syrop. Rozpuszczone składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać.
Formę (u mnie o wymiarach x cm) wyłożyć papierem do pieczenia (lub śniadaniowym) i wyłożyć masę. Za pomocą łyżki, rozprowadzić całą mase równo w naczyniu i dokładnie ugnieść. Naczynie wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Przed krojeniem masę 'ocieplić' w temp. pokojowej, wystawiając wcześniej z lodówki. Po ok. 10 minutach od wyjęcia masa staje się bardziej miękka i o wiele latwiej ją pokroić.
Smacznego!
Podobają się, to mało powiedziane :)
OdpowiedzUsuńAurora - bierz, częstuj się ;))
UsuńU mnie batoniki czekoladowe będą w piątek na blogu. Za to już dziś chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe? Mmmm ;)) Koniecznie podeślij mi przepis! ;))
UsuńUwielbiam takie zdrowe i domowe przekąski :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio tylko takie przygotowuję ;))
UsuńStworzone na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! ;))
UsuńUwielbiam! Poza domem są niezastąpione :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ;)
Usuńcoś czuję, że w weeknd odpalę piekarnik i zrobię takie batoniki, przekonałaś mnie! :)
OdpowiedzUsuńHania, tak jak napisałam one nie potrzebują piekarnika ;) spodobają Ci się ;))
Usuńsuper batoniki i można zabrać "na wynos" na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPoza domem smakują najlepiej ;))
UsuńSą po prostu cudowne!
OdpowiedzUsuńRobię podobne, moje dziecko je uwielbia:)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię!! Ja też je bardxzo lubię ;)
UsuńO rany! Jak świetnie wyglądają :) Muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńMagda i co, zrobiłaś?? Koniecznie daj mi znać !! ;)
UsuńBardzo smakowite i zdrowe słodycze!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :))
UsuńPoczęstowałabym się, bo u mnie akurat czas na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam ;))
UsuńCudownie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńdziękuję!! ;)
UsuńJuż je kocham.Zawsze cierpię z powodu braku przekąsek.
OdpowiedzUsuńta przekąska będzie idealna ;))
UsuńCudowne:) zabrałabym takie ze sobą do pracy. Świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńzabieraj!! ;)) bardzo dziękuje!!
Usuńprezentuje się naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;))
UsuńGenialne w swej prostocie-bez wątpienia przepyszna przekąska:-)
OdpowiedzUsuńooo tak! są idealne ;)
UsuńMuszą byc pyszne
OdpowiedzUsuńSą nawet bardzo ;))
Usuń