siła smaku

Drożdżówki z malinami

8

---

Przepis, który mam dziś dla Was, przygotowałam na konkurs Almette w ramach akcji Taste the Summer by Almette Fruit. Dzięki niemu dostałam się do drużyny Agnieszki Markiewicz z bloga talerzpokus.tv i w ramach finału mogliśmy wspólnie ugotować konkursowe dania. 

Drożdżówki są pyszne, miękkie, bardzo owocowe i bardzo wakacyjne! Nie zapomnijcie o świeżym tymianku- zioła idealnie pasują do owoców :) Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, chociaż i później są równie pyszne! Korzystajcie z owoców póki są, a temperatura pozwala włączyć piekarnik!


SKŁADNIKI:

Zaczyn:
  •     20 świeżych drożdży
  •     50 ml mleka
  •     1 łyżka cukru
  •     1 łyżka mąki
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 2 opakowania serka ALMETTE Fruit Jagoda i Malina
  • pół szklanki świeżych malin
  • kilka gałązek świeżego tymianku


Przygotować zaczyn. Drożdże rozkruszyć do miski, zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, dodać cukier i mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać miękkie masło i jogurt i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Następnie dodać zaczyn, dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym czasie, ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Cały posmarować serkiem Almette Fruit  i posypać lekko rozgniecionymi malinami. Całość posypać świeżymi listkami tymianku. Ciasto zrolować i pokroić na grubsze plastry. Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Odstawić do napuszenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec przez ok. 30-35 min., aż zbrązowieją. Przestudzić przed podaniem i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!! 



A tu nasze konkursowe dania, przygotowane podczas finału! 
Bardzo dziękuję za przepyszną zabawę!! ;))



8 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Wyglądają bardzo apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne! Chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne! Muszę się polubić z drożdżami ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na pewno będzie odwzajemniona przyjaźń ;)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy