siła smaku

Kurczak z cytrynami i oliwkami

2

---

Ekspresowe przepisy sprawdzają się u mnie najlepiej!! Mogę wtedy wrócić z pracy i po 10 minutach mieć już obiad w piekarniku. To bardzo oszczędza czas i daje możliwość zjedzenia prawdziwego obiadu czy kolacji praktycznie każdego dnia! Wasz kurczak zyska jeszcze więcej, jeśli o obiedzie pomyślicie już poprzedniego wieczora i zamarynujecie mięso w ulubionych przyprawach. Dodatek cytryn i oliwek w tym przypadku idealnie nawiązuje do lata, więc możecie cieszyć się jego smakami przez okrągły rok!



SKŁADNIKI:

  • ok. 1 kg udek i podudzi z kurczaka (lub cały kurczak podzielony na części)
  • 1 duża cytryna
  • 1 duża cebula 
  • pół szklanki zielonych oliwek (użyłam tych z pestkami)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • świeży (lub suszony) tymianek
  • natka pietruszki lub inne ulubione zioła


Udka najlepiej przygotować dzień wcześniej- umyć, osuszyć, przełożyć do szczelnego pojemnika, doprawić solą i pieprzem oraz np. suszonym tymiankiem lub oregano, zalać oliwą, dokładnie wymieszać i zostawić w lodówce.

Zamarynowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (razem z oliwą, w której się marynowały). Cebulę i cytryny pokroić w grube plastry i razem z oliwkami dodać do kurczaka. Na wierzchu ułożyć kilka gałązek natki lub świeżego tymnianku (albo innych ulubionych ziół). 

Jeśli wcześniej kurczak nie był marynowany, ułożyć umyte i osuszone kawałki w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojoną cebulę, cytryny i oliwki, zalać oliwą, doprawić solą i pieprzem (oraz ulubionymi ziołami), wszystko razem wymieszać i odstawić na 7-10 minut. 

Gotowego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st.C i piec ok. godziny. Kurczak (ze względu na sok z cytryny), nie będzie bardzo brązowy, ale ładnie się zarumieni.
Smacznego!


2 komentarze: Leave Your Comments

  1. Jak ja lubię takie dania, świetnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, faktycznie wyszło pysznie! ;))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy