---
Nie spodziewałam się, że gotowane mięso z kurczaka może aż tak dobrze smakować i kiedy na warsztatach z Jaśkiem Kuroniem i marką Fit&Easy (o których pisałam tu) zapoznaliśmy się z tym przepisem, podchodziłam do niego trochę sceptycznie. Okazało się jednak, że nic bardziej mylnego, a gotowane mięso plus odpowiednie dodatki może stanowić naprawdę pyszne danie! Przepis jest całkiem prosty i może stanowić naprawdę miłą odmianę dla filetów, które już znacie.
SKŁADNIKI:
- 3 filety z kurczaka
- 2 jajka
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- garść suszonych moreli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 100 g Rukoli Fit&Easy
- sól, pieprz
Jedną z piersi zmielić w maszynce, a następnie zmiksować wraz z jajkami i rukolą w malakserze. Do gotowej masy powoli wlewać śmietankę ciągle mieszając, na koniec doprawić solą, pieprzem i tymiankiem oraz dodać posiekane suszone morele.
Dwie pozostałe piersi z kurczaka ułożyć na folii spożywczej, następnie rozciąć tak, aby w środku powstała "kieszeń".
Doprawić mięso solą i pieprzem, następnie za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć pasek farszu.
Następnie zawinąć pierś tak, aby utworzyła walec, a całość zawinąć w folię spożywczą.
Końce foli mocno ścisnąć, tworząc coś w rodzaju cukierka.
W garnku nastawić wodę i podgrzewać do momentu, aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki (ok. 80 st.C). Do środka włożyć obie rolady i gotować przez ok. 30-35 minut, uważając by woda nie gotowała się zbyt mocno.
Po wyjęciu z wody rozwinąć z folii i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
Smacznego!
Wygląda pysznie, tak też pewnie smakuje;)
OdpowiedzUsuńDokładnie!! Nie spodziewałam się zbyt wiele po gotowanym mięsie, a jednak :)
UsuńWyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na roladę :)
OdpowiedzUsuńTo prawda! też bylam zaskoczona ;)
Usuń