---
Pyszna, gęsta i bardzo aromatyczna zupa, którą miałyśmy okazje przygotować z Kasią z Chillibite.pl, podczas warsztatów z marką Fit&Easy, o których pisałam tu. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole lub zaraz po świętach jako zupa z resztek, kiedy zostanie Wam karp (czy inna ryba).
To tradycyjna zupa węgierska, której głównymi składnikami są ryba, cebula i papryka. Jestem pewna, że będzie smakować wszystkim miłośnikom dań rybnych! Przepis Jaśka Kuronia.
SKŁADNIKI:
- ok. 2 litrów wywaru rybnego (lub warzywnego)
- 700 g wyfiletowanego karpia (lub innej ryby, która nie rozpadnie się podczas gotowania)
- 2 duże, różnokolorowe papryki
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1 marchewka
- 20 g słodkiej papryki w proszku
- 150 g Jarmużu Fit&Easy
- 30 g smalcu (lub oleju)
- 1/2 wytrawnego, czerwonego wina
- 2 średnie pomidory (lub 1 puszka)
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Cebule pokroić w drobną kostkę, paprykę w paski, a marchewkę w plasterki. W garnku rozgrzać smalec, dodać cebulę i przeciśnięte ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie i wszystko razem zeszklić. Następnie dodać paprykę i marchewkę i wszystko razem przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, słodką paprykę, zalać wywarem, zagotować i gotować ok. 10 minut. Po ok. 10 minutach gotowania dodać pomidory, wymieszać i gotować ok. 3 minut. Na koniec dodać kawałki ryby, wlać wino. doprawić solą i pieprzem, ponownie zagotować i gotować jeszcze przez 1-2 minuty. W garnku zagotować wodę i wrzucić liście jarmużu. Obgotować przez 1-2 minuty.
Zupę wlać do miseczek, na wierzchu udekorować liśćmi jarmużu.
Smacznego!
Zdjęcia: Wrzącakuchnia
Zupę wlać do miseczek, na wierzchu udekorować liśćmi jarmużu.
Smacznego!
Zdjęcia: Wrzącakuchnia
Uwielbiam rybne zupy! Ta Twoja Agus wyglada przepysznie i chetnie skusilanym sie na porcyjke :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję i zapraszam Maju ;*
UsuńJa tak średnio przepadam za zupami rybnymi, ale takiej bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja- mam traume z dzieciństwa po zupie z głów ryby (fuuj!) ale ta jest naprawdę pyszna!
Usuń