siła smaku

Rolada z musem z kurczaka, rukolą i morelami

5
---



Nie spodziewałam się, że gotowane mięso z kurczaka może aż tak dobrze smakować i kiedy na warsztatach z Jaśkiem Kuroniem i marką Fit&Easy (o których pisałam tu) zapoznaliśmy się z tym przepisem, podchodziłam do niego trochę sceptycznie. Okazało się jednak, że nic bardziej mylnego, a gotowane mięso plus odpowiednie dodatki może stanowić naprawdę pyszne danie! Przepis jest całkiem prosty i może stanowić naprawdę miłą odmianę dla filetów, które już znacie.

SKŁADNIKI:

  • 3 filety z kurczaka
  • 2 jajka
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • garść suszonych moreli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 100 g Rukoli Fit&Easy
  • sól, pieprz
Jedną z piersi zmielić w maszynce, a następnie zmiksować wraz z jajkami i rukolą w malakserze. Do gotowej masy powoli wlewać śmietankę ciągle mieszając, na koniec doprawić solą, pieprzem i tymiankiem oraz dodać posiekane suszone morele. 

Dwie pozostałe piersi z kurczaka ułożyć na folii spożywczej, następnie rozciąć tak, aby w środku powstała "kieszeń". 


 Doprawić mięso solą i pieprzem, następnie za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć pasek farszu.


Następnie zawinąć pierś tak, aby utworzyła walec, a całość zawinąć w folię spożywczą.




Końce foli mocno ścisnąć, tworząc coś w rodzaju cukierka. 


W garnku nastawić wodę i podgrzewać do momentu, aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki (ok. 80 st.C). Do środka włożyć obie rolady i gotować przez ok. 30-35 minut, uważając by woda nie gotowała się zbyt mocno.


Po wyjęciu z wody rozwinąć z folii i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. 
Smacznego!


5 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Wygląda pysznie, tak też pewnie smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie!! Nie spodziewałam się zbyt wiele po gotowanym mięsie, a jednak :)

      Usuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na roladę :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy