siła smaku

Ciasto marchewkowe #2

2
Jakiś czas temu obiecałam tu, że dodam drugi przepis nam marchewkowe ciasto. Ten przepis pochodzi z bloga Liski i naprawdę powalił wszystkich z wyjątkiem mnie, ale ja chyba nie należę do fanów tego typu wypieków. Tak jak obiecałam wypróbuję jeszcze ciasto, które poleciła mi Bea tu, ale jeśli nadal nie trafię, będę je piec już tylko na specjalne życzenia :)

ps. Kasia pamiętasz? To ciasto upiekłam z okazji Twojego kopenhaskiego powrotu ;) Kiedy to było!!


SKŁADNIKI: (za Liską)

  • 4 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 185 ml oleju słonecznikowego
  • 300 g mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 400 g marchwi, obranej i startej na tarce o dużych oczkach
  • masło i bułka tarta (do formy)
dodatkowo:
  • konfitura truskawkowa (słoik)
  • cukier puder
Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać olej, ciągle miksując. Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon wymieszać razem i połączyć z jajkami. Na koniec wmieszać marchew. Formę do pieczenia (24cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto i piec w temp. 180 st. C przez około godzinę. Po przestygnięciu ciasto można przełożyć konfiturą i posypać cukrem pudrem. 

2 komentarze: Leave Your Comments

  1. Ależ wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. kasia19.3.11

    Pamiętam też jak opierniczylismy cale zanim zdazylas wrocic i stresowalismy sie ze bedziesz zla.. ;) ale utalilismy wersje (z reszta calkiem z zgodna z prawda, ze powiemy ci ze bylo tak dobre ze nie moglismy sie powstrzymac). wiec chyba naprawde jestes jedyna osoba ktorej nie zachwycilo! ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy