siła smaku

Pianka z galaretką i truskawkami- lato w pełni!

14
Na moje urodziny, oprócz tych muffinek, był jeszcze bardzo letni deser. Idealne ciasto na tę porę roku, chociaż za długo nie wytrzyma bez lodówki (piknik odpada!). Bardzo szybkie w przygotowaniu, potrzebuje jednak trochę czasu na stężenie. Przygotowania (tak jak lubię) można podzielić na kilka etapów. Oczywiście można je przygotować również z innymi owocami i innymi smakami galaretki. Polecam, szczególnie na upalne dni!



SKŁADNIKI:

  • pół opakowania podłużnych biszkoptów (ok. 70 g)
  • 1 galaretka o smaku poziomkowym
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • szklanka truskawek przekrojonych na pół
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową (sam spód) i ułożyć ciasno biszkopty. Galaretkę poziomkową rozpuścić w połowie porcji wody podanej na opakowaniu i przestudzić, ale nie dopuścić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, powoli dodawać płynną galaretkę i zmiksować ze śmietaną. Wylać na biszkopty i wstawić do lodówki do stężenia, na minimum 2 godziny. Rozpuścić drugą galaretkę i wystudzić. Na zastygniętej piance ułożyć połówki truskawek i wylać galaretkę. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. 


14 komentarzy: Leave Your Comments

  1. upalne dni z taką pianką smakują pyszniej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pianki! robię często :)
    A Tobie składam spóźnione życzenia, wielu smakowitych rzeczy, do jedzenia, przeżywania. Dużo wzruszeń, ale tych pozytywnych.
    Ściskam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com
    www.efektnimbu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja to lubię... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Paula a jak ja to lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie proste desery są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Agnieszko! To jedno z ciast mojego dzieciństwa - jak cudnie, że mi je przypomniałaś:)
    I bardzo się cieszę, że tu trafiłam - niezwykle apetyczny blog!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wygląda ! Może spróbuję zrobić sama ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. zawsze się sprawdza z każdą modyfikacją :), ahh uwielbiam truskawki

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy26.5.14

    Zrobiłam, ale galaretka jakimś cudem przelała się na dno ciasta:( Czy może zbyt płynną polałam truskaweczki? A no i biszkopty podchodziły mi do góry jak wylałam masę. Wszystko nie tak ale po 2 dniach ciasta brak :D
    Więc trochę w inne formie mi wyszło ale smak nieziemski!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy27.6.14

    Dlaczego biszkopty podnoszą się do góry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może były niezbyt ciasno ułożone?? Kiedy są napradę ciasto układane, nie ma siły, żeby się podnosiły ;)

      Usuń
  11. Anonimowy3.7.14

    Są ciasno jeden obok drugiego:( Wszystko z Twoich przepisów wychodzi mi rewelacyjnie tylko nie to. Spróbuje następnym razem z innym biszkoptami.

    OdpowiedzUsuń
  12. Może ja zrobię je jeszcze (kolejny) raz i zrobię zdjęcia wszystkich etapów krok po kroku? Może coś robimy inaczej?? Albo może to wina naczynia? W jakim je robisz?? Już sama nie mam pomysłu, co może być przyczyną! Ale nie poddawaj się ;)) Ściskam mocno!

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy11.8.14

    Robię w formie metalowej okrągłej. Wykładam papierem do pieczenia jak piszesz. A jest szansa na nazwę biszkoptów jakich używasz? Może ja złych używam :(

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy