siła smaku

Retro smaki, pierogi leniwe!

9
Nawiązywałam do nich, kiedy próbowałam określić (rozwiązać zagadkę) jak odróżnić knedle od pyz(ów?) i inne wyroby mączne. Ten smak jest dla mnie zdecydowanie 'retro' i niesamowicie kojarzy mi się ze smakami z dzieciństwa. Leniwe są chyba najszybszym daniem ze wszystkich mącznych wyrobów i naprawdę nie ma nic prostszego. Macie ochotę? 


SKŁADNIKI:

  • 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 3 łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej
Ser biały przemielić lub przecisnąć przez praskę (taką jak do ziemniaków). Do sera dodać mąkę i jajka i zagnieść ciasto. Jeśli będzie dość luźne, można dosypać trochę mąki. (najlepiej jest zacząć od mniejszej części mąki i stopniowo dodawać, aż do uzyskania odpowiedniego ciasta). Ciasto musi wyjść trochę delikatniejsze niż na kopytka, ale elastyczne i gładkie, przede wszystkim nie klejące się do rąk. Deskę, stolnicę lub blat wysypać mąką. Z ciasta odrywać kawałki, toczyć wałki jak na kopytka i odkrawać zgrabne prostokąty (mi wyszły bardziej kwadraty). Partiami gotować we wrzątku, około 3 minuty od wypłynięcia. 
Gotowe leniwe polać masłem ze zrumienioną bułką tartą. 
Mogą także wystąpić w wersji na słodko: ze śmietanką i cukrem, sokiem, dżemem lub cynamonem. 
Wybór zostawiam wam :)

9 komentarzy: Leave Your Comments

  1. To ja sie wpraszam na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierogi :)

    Jeśli jesteście zainteresowani tematami o zdrowiu, dietach i chorobach cywilizacyjnych to koniecznie odwiedźcie mojego bloga:

    http://biegpozdrowie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam leniwe!!! A nie jadłam ich wieki... Pyszne muszą być. Zostało jeszcze trochę? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu- już nie ;) Ale jeśli masz ochotę, to mogę zrobić jeszcze raz :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie retro smaki. Uwielbiam takie kluseczki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak najbardziej mam ochotę na taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O nie, moje ukochane leniwe... Ale mi narobilas smaku kochana. Cale wieki ich nie jadlam... Kiedy znow bedziesz je robic? Jak cos to wpadne na obiad :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Maju- dla Ciebie nawet dziś :)!!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy