siła smaku

Sos truskawkowy z mascarpone

6


To bardzo aromatyczny sos, nie za gęsty i  nie za rzadki. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju placuszków, gofrów, lodów i innych deserów. Ja zjadłam go z jogurtowymi plackami, na które przepis możecie znaleźć tutaj. Sos można przygotować ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Idealnie sprawdzi się nie tylko latem.

SKŁADNIKI:

  • niepełna szklanka truskawek
  • łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • łyżka miodu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
Truskawki umyć i osączyć. Zmiksować na puree z łyżeczką jogurtu naturalnego. Na patelnię przełożyć serek mascarpone, truskawkowe puree i, powoli podgrzewając, połączyć składniki. Dodać miód i wanilię i dokładnie wymieszać. Cały sos zagotować, ciągle mieszając. Gotowy sos przełożyć do miseczki i ostudzić (wtedy zgęstnieje) lub podawać gorący, np. polewając nim placki.


Przy okazji robienia sosu wypróbowałam moją nową patelnie GreenPan. O samej patelni możecie przeczytać na razie tu. Ja przetestuję ją przez tydzień i z pewnością podzielę się moimi spostrzeżeniami. 


6 komentarzy: Leave Your Comments

  1. niezwykle ciakawy. zazwyczaj takie coś jadam na zimno..

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wyobrażam sobie smak tego sosu z jogurtowymi plackami. Mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią wypróbowałabym jutro na śniadanie do placków, ale truskawek nie mam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przygarniam twój pomysł. Właśnie wczoraj gofry robiłam i tak się zastanawiałam co by tu do nich... A tu proszę jaki fajny sos:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy