siła smaku

Czekoladowe babeczki z gruszkami

17

Jesień to dla mnie przede wszystkim gruszki. No i jabłka. A połączenie czekolady i gruszek sprawdza się tak samo dobrze jak w przypadku malin i czekolady! Te babeczki to bardziej owoce otoczone czekoladowym ciastem, bo gruszki grają tu zdecydowanie główną rolę ;) Jak dla mnie idealne na jesień!


SKŁADNIKI:
(na 8 babeczek)
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g brązowego cukru+ do dekoracji
  • 30 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 40 g roztopionego (i przestudzonego) masła
  • 2 duże gruszki
Składniki wymieszać tak samo jak w przypadku muffinek. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru. W drugiej misce wymieszać jajko ze śmietaną i dodać przestudzone masło. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać za pomocą trzepaczki. Gruszki obrać, przekroić na cztery części i wyciąć gniazda nasienne. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć po łyżce ciasta (do połowy wysokości papilotki), do każdej włożyć pionowo cząstkę gruszki (ewentualnie uzupełnić ciastem) i delikatnie posypać wystające części gruszki brązowym cukrem. Piec w temp. 180 st. C przez około 25 minut. Sprawdzić za pomocą patyczka, czy babeczki upiekły się w środku. 


17 komentarzy: Leave Your Comments

  1. fajnie wygląda :D
    smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne, kuszące! A właśnie dziś się dowiedziałem, że otrzymam w prezencie parę kilogramów gruszek. No i dwie mam już zagospodarowane :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. To mi ładnie pachnie, a nawet bardzo :)) jak i poprzedni przepis! Wchodzę w to :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm czekoladowe z gruszką! pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie mają 'różki'! hehe :) pychota

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniaaaaam! Ale świetne babeczki! Pycha!:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne połączenie! poproszę o jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czekolada i gruszki...połączenie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy26.10.12

    Gruszki i czekolada no no idealny duet:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie śliczne :) Co do połączenia gruszek z czekoladą zgadzam się w całej rozciągłości - bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Babeczki w piekarniku. Zamiast śmietany dodałam jogurt- ciekawe czy nie popełniłam z tym błędu :D
    Oczywiście kubeczek po jogurcie został starannie wylizany przez towarzyszące mi w kuchni koty ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Babeczki wyszły. Jednak mnie nie powaliły za to narzeczonego i szwagra owszem i to bardzo!
    Także i ja szczęśliwa że smakowały. Ja osobiście bym dodała więcej kakao i cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest kwestią gustu i modyfikowania składników do własnych upodobań ;) Z jogurtem to dobra zamiana, następnym razem też zastąpie nim śmietanę ;) Fajnych masz pomocników w kuchni- nic się nie marnuje ;)) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy