siła smaku

Miodowa granola na śniadanie

12
Uwielbiam śniadania złożone z kubka jogurtu naturalnego i domowego musli. Osobiście nie mogę doczekać się także owocowego sezonu, kiedy do granoli będę mogła dorzucić świeże truskawki, maliny czy jagody! Na razie jednak wystarcza mi sama miodowa granola, bo przygotowana z poniższego przepisu, nie wymaga żadnych dodatków. Zrobienie jej zajmie Wam chwilę, chociaż przy pieczeniu trzeba ją co jakiś czas przemieszać. Musli stygnie w ciepłym piekarniku i wtedy także nabiera chrupkości, więc nie przejmujcie się, jeśli po upieczeniu będzie wydawała Wam się za miękka. Z przepisu wyszły mi dwa słoiki widoczne na zdjęciu- w sam raz na kilka śniadań! Jeśli nigdy nie przygotowywaliście domowej granoli polecam Wam (oprócz tego przepisu) również chrupiące cynamonowe musli (tu). Obydwie wersje są tak samo pyszne!


SKŁADNIKI:
  • 250 g płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 50 g płatków migdałów
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (ew. słonecznikowego)
  • 150 ml soku jabłkowego jednodniowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
Płatki wsypać do miski, dodać słonecznik i migdały. Wlać miód i olej oraz sok jabłkowy i wszystko dokładnie wymieszać. Dosłodzić łyżką brązowego cukru (chyba, że lubicie mniej słodkie musli - wówczas można pominąć). Na dno foremki wysypać granolę i równomiernie rozłożyć (piekłam w płaskiej, prostokątnej formie 20x30 cm). Granolę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C i piec przez godzinę. Musli należy co jakiś czas (co 10 minut) przemieszać, aby zarumieniło się równomiernie. Studzić musli w ciepłym piekarniku- wówczas nabierze chrupkości. Przełożyć do szczelnie zamykanych słoików.
Smacznego! 



Tak przygotowana domowa granola może być świetnym prezentem dla bliskich :) Na pewno bardzo się ucieszą!

12 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Wygląda jak złoto ;) Pysznie! A właśnie szukałam nowego przepisu na domową granolę. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam granolę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. miodowa brzmi smacznie, to zdecydowanie smaki dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie brzmi i wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzień bez muesli dniem straconym :D zdarza mi się jeść je na śniadanie obiad i kolację :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteś prawdziwym fanem ;) Musisz zrobić musli z tego przepisu! Ściskam!!

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy