siła smaku

Zapiekane jajka z szynką i sosem z pomidorów

9
Z zapiekanych jajek przygotowywałam już takie ze szpinakiem, z pieczarkami i z salami. To jeden z moich ulubionych sposobów na śniadanie. Bardzo szybki, pyszny i pozwala na przygotowanie większej ilości porcji za jednym razem, więc idealnie sprawdza się przy gościach. Jajka z dodatkiem pomidorów, czosnku i szynki są moim aktualnym faworytem! Bardzo aromatyczne, sycące danie pochodzi z książki Gino D'Acampo "Dieta Italiana" i poodobno jest całkiem dietetyczne! Spróbujcie sami, bo naprawdę warto!


SKŁADNIKI:
na dwie porcje
  • 2 jajka 
  • 4 cienkie plastry szynki
  • ok. 150 g pomidorów z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oliwa

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. W rondelku rozgrzać nieco oliwy, dodać przeciśnięty czosnek i przemieszać (dosłownie chwilę, żeby czosnek się nie przypalił). Dodać pomidory z puszki i podgrzewać na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje (około 10 minut). Gotowy sos odstawić do przestudzenia. Kokilki posmarować odrobiną oliwy i wyłożyć plasterkami szynki. W środek podzielić sos pomidorowy, a na wierzchu rozbić jajka (mi jest zdecydowanie lepiej rozbijać jajko ostrożnie do miseczki, a następnie przelewać do kokilek, uważając, aby żółtko się  nie rozpłynęło). Wierzch jajek możecie doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane kokilki wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut, aż jajka się zetną (ja wolę takie mniej płynne, ale jeśli lubicie płynne żółtka, wyjmijcie swoje kokilki po 13 minutach).
Podawać gorące! (ja swoje posypałam z wierzchu tartym oscypkiem)
Smacznego!
W wersji wege możecie zrezygnować z szynki i przygotować jajka zapiekane z samym sosem pomidorowym (o ile jecie jajka :) ). Gwarantuję, że będzie równie pyszne!


9 komentarzy: Leave Your Comments

  1. wygladaja uroczo ;)) podane z bagietka smakują na pewno idealnie ;). zapraszam znowu do siebie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za zaproszenie, na pewno będę odwiedzać! Ja zrezygnowałam z pieczywa przy tym daniu, ale już wyobrażam sobie maczanie kawałków świeżej bagietki w tym sosie ... :)

      Usuń
  2. Coś tak pysznego można jeść nie tylko na śniadanie,a nawet jako lekki obiad! Śliczne kokilki! Właśnie też zakupiłam i nie omieszkam w nich zrobić Twoich jajek z szynką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Kokili przyjechały z Paryża z moimi rodzicami :)

      Usuń
  3. pycha fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubię takie śniadanka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niedawno kupiłam kokilki, więc na pewno wypróbuję przepis :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Kokilki to bardzo dobra inwestycja :)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy