siła smaku

Owocowe musli z pomarańczą

12


To że musli od jakiegoś czasu nie pojawia się na blogu, nie oznacza wcale, że przestałam je piec! Nadal moim numerem jeden pozostaje musli z dodatkiem suszonej żurawiny (o tu)  i zdecydowanie najczęściej korzystam właśnie z tego przepisu. Czasem jednak lubię kombinować ze składnikami (i akurat tym, co mam w szafce), dzięki czemu poznaję nowe smaki na tradycyjne płatki! To musli jest mocniej owocowe, słodsze i bardziej bogate w dodatki. Idealnie sprawdzi się na śniadanie ;) Serdecznie Wam polecam, jako miłą odmianę dla Waszego ulubionego!



SKŁADNIKI:

  • 250 g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 50 g rodzynek
  • 8 suszonych śliwek bez pestek
  • 4 łyżki miodu
  • 5 łyżek oliwy
  • sok wyciśnięty z jednej dużej pomarańczy


Płatki owsiane przesypać do dużej miski, dodać słonecznik, wiórki kokosowe, rodzynki i pokrojone w paski suszone śliwki. Wymieszać. Dodać miód i oliwę, wszystko zalać sokiem z pomarańczy (ostatecznie możecie użyć soku pomarańczowego). Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie coś w rodzaju mokrej papki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć musli i za pomocą drewnianej łyżki rozprowadzić, dociskając do dna. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec przez około 45 minut. WAŻNE! Musli co 10-15 minut należy wyjąć i przemieszać, aby równomiernie się zarumieniło. Upieczone musli odstawić do wystudzenia, a następnie przełożyć do szczelnego słoika/pojemnika. Podawać do jogurtu, mleka czy białego sera, albo jeść w ramach (bardzo zdrowej!) przekąski :)
Smacznego!


12 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Po takim musli dzień po prostu musi się udać :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie musli. Musze wpasc do Ciebie na sniadanie ;)

    Usciski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Cie zawsze, kiedy tylko będziesz w Polsce ;) Uściski!

      Usuń
  3. Tak:) w dużych ilościach:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie musli i w dodatku z nutką pomarańczy -mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też o wiele bardziej smakuje takie, niż to kupione w sklepie ;)

      Usuń
  5. Uwielbiam domowe musli, pyszne na śniadanie, dla mnie z jogurtem naturalnym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez wolę z jogurtem, za mlekiem nie przepadam ;)

      Usuń
  6. Boskie musli, dla mnie do jogurtu idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też najbardziej lubię dodatek jogurtu :))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy