siła smaku

Węgierska zupa rybna Halaszle

4
---



Pyszna, gęsta i bardzo aromatyczna zupa, którą miałyśmy okazje przygotować z Kasią z Chillibite.pl, podczas warsztatów z marką Fit&Easy, o których pisałam tu. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole lub zaraz po świętach jako zupa z resztek, kiedy zostanie Wam karp (czy inna ryba).

To tradycyjna zupa węgierska, której głównymi składnikami są ryba, cebula i papryka. Jestem pewna, że będzie smakować wszystkim miłośnikom dań rybnych! Przepis Jaśka Kuronia.

SKŁADNIKI:

  • ok. 2 litrów wywaru rybnego (lub warzywnego)
  • 700 g wyfiletowanego karpia (lub innej ryby, która nie rozpadnie się podczas gotowania)
  • 2 duże, różnokolorowe papryki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 20 g słodkiej papryki w proszku
  • 150 g Jarmużu Fit&Easy
  • 30 g smalcu (lub oleju)
  • 1/2 wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 średnie pomidory (lub 1 puszka)
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Cebule pokroić w drobną kostkę, paprykę w paski, a marchewkę w plasterki. W garnku rozgrzać smalec, dodać cebulę i przeciśnięte ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie i wszystko razem zeszklić. Następnie dodać paprykę i marchewkę i wszystko razem przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, słodką paprykę, zalać wywarem, zagotować i gotować ok. 10 minut. Po ok. 10 minutach gotowania dodać pomidory, wymieszać i gotować ok. 3 minut. Na koniec dodać kawałki ryby, wlać wino. doprawić solą i pieprzem, ponownie zagotować i gotować jeszcze przez 1-2 minuty. W garnku zagotować wodę i wrzucić liście jarmużu. Obgotować przez 1-2 minuty.
Zupę wlać do miseczek, na wierzchu udekorować liśćmi jarmużu.
Smacznego!


Zdjęcia: Wrzącakuchnia

4 komentarze: Leave Your Comments

  1. Uwielbiam rybne zupy! Ta Twoja Agus wyglada przepysznie i chetnie skusilanym sie na porcyjke :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tak średnio przepadam za zupami rybnymi, ale takiej bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja- mam traume z dzieciństwa po zupie z głów ryby (fuuj!) ale ta jest naprawdę pyszna!

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy