Sezon na kurki w pełni!! Pamiętając smak risotto z kurkami i rozmarynem (o tego tu), pobawiłam się trochę przepisem i wyszło coś naprawdę wspaniałego. Koniecznie użyjcie dobrego parmezanu, postawi kropkę nad (i) Waszym risottem! No i oczywiście użyjcie ryżu do risotto (nie muszę tego pisać? :)). Polecam Arborio.
SKŁADNIKI:
(4 porcje)
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 3/4 szklanki ryżu do risotto (arborio)
- 1 szklanka kurek
- 4 łyżki startego parmezanu
- łyżka soku z cytryny
- ok. 3/4 litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywno- grzybowego
- łyżeczka kurkumy
- sól, świeżo mielony pieprz
- oliwa
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę kurkumy i dokładnie wymieszać tak, żeby przyprawa pokryła wszystkie kawałki mięsa. W głębokiej (i dużej) patelni rozgrzać oliwę (można dodać łyżkę masła) i dodać kawałki mięsa. Przesmażyć kurczaka, aż deliktanie się przyrumieni. Na patelnie dodać ziarna ryżu i wymieszać, aby każde ziarenko pokryło się tłuszczem. Wlać pół filiżanki bulionu, wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie cały płyn. Kiedy to nastąpi dodać kolejną porcję rosołu i znowu poczekać do całkowitego wchłonięcia przez ryż. Tak postępować, aż cały bulion zostanie wyczerpany. Do gotowego ryżu dodać kurki i chwilę (5 minut) dusić razem. Dodać łyżkę soku z cytryny, parmezan i przyprawić. Dokładnie wymieszać całość.
Podawać udekorowane listkami tymianku (idealnie pasuje do grzybów) i posypane parmezanem.
Smacznego!
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńlibellule21.blogspot.com
Bardzo dziękuję :) Jest naprawdę pyszne!!
UsuńKurki to jak wspomnienie dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńW dzieciństwie uwielbiałam je zbierać ;))
Usuńczy w przepisie nie powinno być 3/4 litra bulionu?;)
OdpowiedzUsuńzaraz poprawię ;)) dziękuję!
UsuńTo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńOjej jak ja dawno nie jadłam takiego ryżu.
OdpowiedzUsuńMuszę nadrobić stracony czas.
Zapraszam do siebie i przy okazji zostaję na dłużej :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Koniecznie musisz nadrobić!
UsuńBardzo mi miło ;))
takie dania bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńja też ;))
UsuńSo so delicious! Great job on this post. Hope you have a nice day!
OdpowiedzUsuńI AM ALSO ON: Instagram @kennydaily, Bloglovin and Facebook
xoxo;
What Kenny Hearts a Fashion and Decor Blog
xoxo ;)))
UsuńWspaniałe danie! Chyba się skuszę jak tylko kupię kurki :)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie wypróbować !! :)
Usuńmmmmniam! jak ja dawno nie jadłam takich rarytasów!
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz nadrobić przy najbliższej okazji, bo naprawdę warto!! ;))
UsuńŚwietny pomysł! Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)) To bardzo szybki obiad ;))
UsuńObawiam się , że w tym roku sezon na kurki przeleci mi tak samo jak sezon na szparagi... Wstyd się przyznać, ze jeszcze ani razu ich nie kupiłem ;)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie nadrobić! Ja liczę na to, że bardzo późnym latem sama nazbieram sobie trochę :)
Usuńto jest mój obiad : dziś:)
OdpowiedzUsuńZwiedzając w zeszłym roku Bolonię natrafiłem na moment wyjścia pary młodej z kościoła. Goście obrzucali młodych podobnie jak i u nas ryżem, ale nie jakim marnym, ale właśnie arborio :-) Aż mi żal było tak doskonałego ryżu ;-)
OdpowiedzUsuńMoże to symbol bardzo bogatego życia ;)) We wszystkich aspektach ;)
Usuń