siła smaku

Żółte risotto z kurczakiem i kurkami

24

Sezon na kurki w pełni!! Pamiętając smak risotto z kurkami i rozmarynem (o tego tu), pobawiłam się trochę przepisem i wyszło coś naprawdę wspaniałego. Koniecznie użyjcie dobrego parmezanu, postawi kropkę nad (i) Waszym risottem! No i oczywiście użyjcie ryżu do risotto (nie muszę tego pisać? :)). Polecam Arborio.


SKŁADNIKI:
(4 porcje)
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • 3/4 szklanki ryżu do risotto (arborio)
  • 1 szklanka kurek
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • łyżka soku z cytryny
  • ok. 3/4 litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywno- grzybowego
  • łyżeczka kurkumy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • oliwa
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę kurkumy i dokładnie wymieszać tak, żeby przyprawa pokryła wszystkie kawałki mięsa. W głębokiej (i dużej) patelni rozgrzać oliwę (można dodać łyżkę masła) i dodać kawałki mięsa. Przesmażyć kurczaka, aż deliktanie się przyrumieni. Na patelnie dodać ziarna ryżu i wymieszać, aby każde ziarenko pokryło się tłuszczem. Wlać pół filiżanki bulionu, wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie cały płyn. Kiedy to nastąpi dodać kolejną porcję rosołu i znowu poczekać do całkowitego wchłonięcia przez ryż. Tak postępować, aż cały bulion zostanie wyczerpany. Do gotowego ryżu dodać kurki i chwilę (5 minut) dusić razem. Dodać łyżkę soku z cytryny, parmezan i przyprawić. Dokładnie wymieszać całość. 
Podawać udekorowane listkami tymianku (idealnie pasuje do grzybów) i posypane parmezanem.
Smacznego!





24 komentarze: Leave Your Comments

  1. Wygląda obłędnie!


    libellule21.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Jest naprawdę pyszne!!

      Usuń
  2. Kurki to jak wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dzieciństwie uwielbiałam je zbierać ;))

      Usuń
  3. Anonimowy14.7.14

    czy w przepisie nie powinno być 3/4 litra bulionu?;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej jak ja dawno nie jadłam takiego ryżu.
    Muszę nadrobić stracony czas.
    Zapraszam do siebie i przy okazji zostaję na dłużej :)

    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz nadrobić!
      Bardzo mi miło ;))

      Usuń
  6. takie dania bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. So so delicious! Great job on this post. Hope you have a nice day!



    I AM ALSO ON: Instagram @kennydaily, Bloglovin and Facebook



    xoxo;
    What Kenny Hearts a Fashion and Decor Blog

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe danie! Chyba się skuszę jak tylko kupię kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmmniam! jak ja dawno nie jadłam takich rarytasów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz nadrobić przy najbliższej okazji, bo naprawdę warto!! ;))

      Usuń
  10. Świetny pomysł! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ;)) To bardzo szybki obiad ;))

      Usuń
  11. Obawiam się , że w tym roku sezon na kurki przeleci mi tak samo jak sezon na szparagi... Wstyd się przyznać, ze jeszcze ani razu ich nie kupiłem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie nadrobić! Ja liczę na to, że bardzo późnym latem sama nazbieram sobie trochę :)

      Usuń
  12. to jest mój obiad : dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zwiedzając w zeszłym roku Bolonię natrafiłem na moment wyjścia pary młodej z kościoła. Goście obrzucali młodych podobnie jak i u nas ryżem, ale nie jakim marnym, ale właśnie arborio :-) Aż mi żal było tak doskonałego ryżu ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to symbol bardzo bogatego życia ;)) We wszystkich aspektach ;)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy