siła smaku

Jajka w kokilkach (po raz kolejny) z salami

10

Uzależniam się od takich śniadań (serio!). Są lepsze od jajecznicy i dają możliwość różnych kombinacji. Pewnie nie raz zobaczycie przepis z różnymi dodatkami. Najlepszy początek dnia (chociaż dziś jadłam je dopiero o 13!). Taka kombinacja smaków jest zdecydowanie szybsza niż smażenie (i studzenie) szpinaku w tych lub pieczarek w tych. Każda wersja jest jednak przepyszna i ulubiona!!


SKŁADNIKI:

  • jajko
  • dwie łyżki twarożku (mój był cebulowo- czosnkowy)
  • trzy plasterki salami
  • łyżka tartego sera żółtego
  • sól, pieprz, natka pietruszki
  • oliwa
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Kokilkę wysmarować odrobiną oliwy, na dno dodać dwie łyżki twarożku. Salami pokroić w cienkie paseczki, ułożyć na twarożku. Na wierzch wybić jajko (uwaga! po kilku (kilkunastu?) razach przygotowywania w ten sposób jajek stwierdzam, że najlepiej jest jajko wybić ostrożnie! do kubeczka (sprawdzić stan świeżości i wpadniętych skorupek) i dopiero później przelać je (ostrożnie) do kokilki). Doprawić, posypać natką, na wierzchu posypać tartym żółtym serem. Zapiekać w 180 st. C przez około 10-12 minut. Podawać gorące!

10 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Miły i smaczny początek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale sniadanko Aga. A wiesz, ze ja jajek w kokilkach jeszcze nie robilam? Widze, ze wiele trace :)

    usciski.

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio właśnie szukałam pomysłu co mogłabym upiec w moich kokilkach ;) problem rozwiązany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smakowicie rozpoczety dzien (;

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię w weekend takie śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie jajka w kokilkach, z serem i salami nie próbowałam, na pewno do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pysznie! pięknie wygląda :) super na śniadanko

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. niby nic a wygląda - i wierzę, że smakuje - fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Też uwielbiam takie śniadania, robię podobne mixy :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy