SKŁADNIKI:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- opakowanie świeżego szpinaku (ewentualnie mrożonego)*
- 1-2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki twarożku śmietankowego (można użyć takiego z czosnkiem lub ziołami)
- sól, pieprz
- oliwa
- ser żółty do posypania polędwiczek
Szpinak rozmrozić i odcedzić (jeśli był mrożony), lub umyć świeże liście i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć szpinak i podsmażyć przez około 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać przeciśnięty czosnek i krótko przesmażyć, żeby smaki się połączyły. Gotowy szpinak przełożyć do miski, dodać twarożek i wymieszać (można to przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku). Polędwiczkę pokroić w 1 cm plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć polędwiczki, aż się przyrumienią. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, przełożyć polędwiczki na wierzchu każdej ułożyć szpinak i posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 20 min. (aż ser się rozpuści). Podawać z ulubionymi dodatkami.
*zamiast szpinaku do polędwiczek można przygotować mus pieczarkowy z tego przepisu
Oj tak, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńLubię szpinak, takie dania biorę w ciemno. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwidzę, że jesteś moją szpinakową bratnią duszą :---)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że dzielisz moje smaki :) ;*
Usuńoch wyglada bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńrobię podobne tylko z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńJa też myślałam właśnie o kurczaku ;) Grillujesz go wcześniej czy coś :)??
Usuńnajlepszy grillowany kurczaczek i więcej szpinaku...zdecydowanie więcej:)
Usuńmusiały byc wyborne!
OdpowiedzUsuńWygladaja przepysznie! Podobnie jak ty, uwielbiam szpinak i wszelkie dania z jego dodatkiem chetnie testuje.
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz szpinak to ot danie jest obowiązkowe ;)
Usuńale to wspaniale wygląda, na pewno skorzystam z przepisu ;) dołączam do obserwujących :)
OdpowiedzUsuńPolędwiczki.. smak niedzielnego obiadu. :)
OdpowiedzUsuńRzadko jadam mięso, ale przyznać muszę, że te polędwiczki wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńostatnio polubiłam się ze szpinakiem i próbuję coraz to nowych wersji dań z jego udziałem :) te polędwiczki wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, ze takie danie to coś zdecydowanie dla mnie!:) Pyszne:)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, śliczne i na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci...
To wygląda obłędnie, pośliniłam się :D
OdpowiedzUsuńZrobię jena dzisiejszy obiad. Piękny przepis uwielbiam szpinak.
OdpowiedzUsuńI jak? Smakowało?? ;)
UsuńRobię podobnie, lecz szpinak podsmażam wraz z rukolą .Kładę na to plasterek cukinii, suszony pomidor i ser. Pychotka.
OdpowiedzUsuń