siła smaku

Polędwiczki zapiekane z serem i szpinakiem

21
Szpinak jest jednym z moich ulubionych dodatków do mięs, makaronów i całej reszty. Pomimo tego, że z dzieciństwa kojarzy mi się z niedoprawioną zieloną breją, dałam mu szanse i nie zawiodłam się. Teraz jem go naprawdę dużo i często!! A przepisy, które poleca Ania nigdy mnie nie zawodzą, więc pomysł na zapiekanie szpinaku na stekach z polędwiczek (ten), od razu mnie zauroczył. Za jej radą od razu przygotowałam więcej i połowę wykorzystałam na śniadanie do zapiekanych jajek. (mówiłam, że dodaję go do wszystkiego?!). Proponuję od razu zrobić większą porcję, bo tak przygotowany szpinak nadaje się do wielu różnych dań. Sam przepis jest niesamowicie prosty, ale naprawdę bardzo efektowny!


SKŁADNIKI:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • opakowanie świeżego szpinaku (ewentualnie mrożonego)*
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki twarożku śmietankowego (można użyć takiego z czosnkiem lub ziołami)
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • ser żółty do posypania polędwiczek
Szpinak rozmrozić i odcedzić (jeśli był mrożony), lub umyć świeże liście i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć szpinak i podsmażyć przez około 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać przeciśnięty czosnek i krótko przesmażyć, żeby smaki się połączyły. Gotowy szpinak przełożyć do miski, dodać twarożek i wymieszać (można to przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku). Polędwiczkę pokroić w 1 cm plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć polędwiczki, aż się przyrumienią. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, przełożyć polędwiczki na wierzchu każdej ułożyć szpinak i posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 20 min. (aż ser się rozpuści). Podawać z ulubionymi dodatkami.


*zamiast szpinaku do polędwiczek można przygotować mus pieczarkowy z tego przepisu

21 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Oj tak, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię szpinak, takie dania biorę w ciemno. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę, że jesteś moją szpinakową bratnią duszą :---)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że dzielisz moje smaki :) ;*

      Usuń
  4. och wyglada bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robię podobne tylko z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też myślałam właśnie o kurczaku ;) Grillujesz go wcześniej czy coś :)??

      Usuń
    2. Anonimowy24.10.12

      najlepszy grillowany kurczaczek i więcej szpinaku...zdecydowanie więcej:)

      Usuń
  6. musiały byc wyborne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladaja przepysznie! Podobnie jak ty, uwielbiam szpinak i wszelkie dania z jego dodatkiem chetnie testuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz szpinak to ot danie jest obowiązkowe ;)

      Usuń
  8. ale to wspaniale wygląda, na pewno skorzystam z przepisu ;) dołączam do obserwujących :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Polędwiczki.. smak niedzielnego obiadu. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzadko jadam mięso, ale przyznać muszę, że te polędwiczki wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ostatnio polubiłam się ze szpinakiem i próbuję coraz to nowych wersji dań z jego udziałem :) te polędwiczki wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Powiem szczerze, ze takie danie to coś zdecydowanie dla mnie!:) Pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Agnieszko, śliczne i na pewno pyszne:)
    Aż ślinka leci...

    OdpowiedzUsuń
  14. To wygląda obłędnie, pośliniłam się :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy9.2.14

    Zrobię jena dzisiejszy obiad. Piękny przepis uwielbiam szpinak.

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy13.3.14

    Robię podobnie, lecz szpinak podsmażam wraz z rukolą .Kładę na to plasterek cukinii, suszony pomidor i ser. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy