siła smaku

Waniliowa chałka

18

Najmilej jest, kiedy Kami ma dylemat, czy na walentynkową kolację zrobić makaron z suszonymi pomidoramiz kurczakiem i pesto, czy z bakłażanem. Kiedy Kasia (mój pierwszy i najwierniejszy czytelnik) dzwoni, że dawno niczego nowego na blogu nie było i zawsze śledzi dokładnie każdy wpis. Kiedy babcia (mentorka!) pisze maile, że ugotowała coś 'mojego', kiedy słyszę, że zdjęcia są co raz lepsze, kiedy z dziewczynami w pracy od rana rozmawiamy o jedzeniu. Kiedy Niusia przyjeżdża na kolejny deser przygotowany specjalnie dla niej. Kiedy przeglądając statystyki widzę, że odsłon było już sporo ponad 100 tysięcy. Kiedy dostaję maile od blogowych koleżanek, rady i pytania w komentarzach. Kiedy Ala prosi, żebym upiekła specjalnie dla niej waniliową chałkę.


SKŁADNIKI:

  • 600 g mąki pszennej (typ 550)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego!)
  • 50 g cukru
  • 50 g stopionego i przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 żółtko do posmarowania
  • 2 łyżeczki brązowego cukru do posypania
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże. Zasypać je łyżeczką cukru, zalać 2-3 łyżkami mleka i oprószyć odrobiną mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce (przy kaloryferze), aż drożdże zaczną pracować. Stopione masło wymieszać z cukrem, dodać wanilię,sól, dwa jajka i dokładnie wymieszać. Tę mieszaninę oraz ciepłe mleko wlać do mąki z drożdżami i zagnieść gładkie ciasto (około 5 minut). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto zagnieść chwilę, przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na trzy równe części i każdą zrolować w długi wałek. Z trzech kawałków zapleść warkocz, oba końce dobrze skleić razem i podwinąć pod spód. Chałkę ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Piec w temp. 200 st. C. przez 25- 30 minut. Ostudzić przed krojeniem. 

Na podstawie chałki waniliowej z książki 'Domowy chleb, bułki i bułeczki'.


18 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Piękna ,rumiana,pyszna!
    Do masła,dżemu,herbaty,mleka...
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka piękna;) Na śniadanko taką bym nie pogardziła;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o samych przyjemnych rzeczach piszesz.. :-) a i chałka ładna taka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham chałki! Do niej konfitura, masełko, kakao, zimne mleko i jestem w niebie. I zaczynam śpiewać heaven is a place on earth :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jaka śliczna i pyszna na pewno! o smaku wanilii jest najmilsza!

    OdpowiedzUsuń
  7. :) Masz rację.... wtedy jest najmilej... Piękna chałeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chałka waniliowa - marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale. Jeszcze nigdy nie robiłam chałki, muszę się w końcu zabrać :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zachwycajaca! Taka rumiana, bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe zdjęcia.. już od samego patrzenia nabrałam ogromnej ochoty na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam się niesamowicie głodna przez Ciebie!
    pozdrawiam,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. teraz z masłekiem i dżemikiem bym taka zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka wielka! Jaka piękna! I wierz mi lub nie, ale czuję jak cudnie pachnie... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale narobilas mi smaku!! :) Az czuje jej zapach i smak! :)
    Pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy7.4.12

    Zrobiłam i szczerze, wyszła najlepsza jaką w życiu jadłam. (korzystałam już z 5 różnych przepisów)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy