siła smaku

Czekoladowe babeczki z bananami

4

---


Za każdym razem, kiedy znajduję już prawie czarne banany, zawsze wiem co z nich zrobić! Idealnie nadają się na krem czekoladowy (link), chlebek owsiany z żurawiną (link), bananowe babeczki z kawałkami czekolady (jak te), mus czekoladowy z bananami (tutaj), chlebki bananowe (tutaj i tutaj), no i moje ukochane ciasto czekoladowe (z tego przepisu). Do repertuaru bananowych wypieków dołączyłam ostatnio babeczki czekoladowe z bananami, które nie wymagają miksera i możecie je w wolnej (krótkiej) chwili zamieszać w misce. Idealnie czekoladowe, odpowiednio wilgotne i bardzo szybkie! Mam nadzieję, że od dziś żaden banan nie wyląduje w koszu :)
ps. Często w sklepach takie już czarne banany możecie kupić dosłownie za grosze! Nie omijajcie ich szerokich łukiem, bo naprawdę mogą się przydać!



SKŁADNIKI:
(na 12 babeczek)
  • 2 dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Banany obrać, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać olej, jajka i cukier i wszystko razem wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao, szczyptą soli i sodą i wymieszać do połączenia. Mąkę z dodatkami przesypać do bananów z olejem i cukrem i dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i rozdzielić ciasto - wychodzi 12 babeczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 20 minut. Przed podaniem przestudzić.
Smacznego!  




4 komentarze: Leave Your Comments

  1. Ależ pięknie popękały<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować, do tej pory robiłam tylko chlebek bananowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne. Uwielbiam takie babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem zachwycona, to pierwszy przepis który w pełni sprostał moim oczekiwaniom. Muffinki wyszły puchate i mają pyszny bananowy posmak, nie czuć wcale oleju.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy